Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ukončení oslabování koruny - a co s penězi? Nákup voličů pro parlamentní volby 2017!

Kvantitativní uvolňováním peněz ČNB, ukončení oslabování koruny - a co s penězi?; přidáme státním zaměstnancům a vyhrajeme volby! K parlamentním volbám 2017 - do očí bijící skutečnosti.

V textu je to důležité psáno tučně (pro pochopení stačí číst jen to tučné) a to co je psáno kurzívou, to jsou podrobnosti, které je možno přeskočit.

Pokud národní banky emitují každoročně další peníze (= kvantitativně uvolňují), tím se zvyšuje množství peněz a všem občanům se o to znehodnocují úspory.

ČNB kvantitativně uvolňovala v předchozích letech

Bankovky a mince v oběhu, růst v letech 2013 až 2016 cca 4,5 až 8,5 % p.a. (přesněji nárůst z roku na rok oproti předchozímu roku: (1,1 % 2009, 4,9 % 2010, 3,5 % 2011, 2,5 % 2012) 4,3 % /19,1 miliónu Kč/ 2013, 5,9 % /27,6mil. Kč/ 2014, 8,0 % /40,7mil. Kč/ 2015, 8,4 % /46,6mil. Kč/ 2016).*

Pohledávky vůči zahraničí včetně cenných papírů (vklady v zahraničních peněžních ústavech a institucích + cenné papíry + ostatní zahraniční pohledávky), růst v letech 2013 až 2016 cca 10,5 až 28 % p.a. (přesněji nárůst z roku na rok oproti předchozímu roku: (3,5 % 2009, 3,7 % 2010, -0,35 % 2011, 6,7 % 2012) 24,2 % /259 miliard Kč/ 2013, 10,4 % /124,7 mld. Kč/ 2014, 23,1 % /359,5 mld. Kč/ 2015, 28,2 % /610,8 mld. Kč/ 2016).*

ČNB tedy nakoupila cizí měny, aby oslabovala korunu a tím pomohla vývozcům a současně vyhlásila nízkou lombardní sazbu (tedy to za kolik půjčuje komerčním bankám) a to 0,25 % p.a. (hodnoty lombardní sazby 0,75 % od 1. 10. 2012, 0,25 % od 2. 11. 2012 a 0,5 % od 4. 8. 2017).**

Je pravda, že pokud chtěla ČNB oslabovat Kč proti Euru, tak musela přibližně procentuálně kvantitativně uvolňovat více peněz než Evropská centrální banka.

Zároveň v současnosti ČNB cíluje na infaci 2 % p.a.

Co takhle držet pro příště ČNB na uzdě, že by mohla kvantitativně uvolňovat jen tolik, kolik je inflační cíl s odchylkami, v současnosti max. 1 - 3 % p.a. (bankovky a mince v oběhu + pohledávky vůči zahraničí včetně cenných papírů)? Respektive 2 % p.a. - počítáno ročně klouzavým průměrem od počátku kvantitativního uvolňování.

Upozorňuji, že ČNB má být nezávislá (o sobě píše:ČNB není součástí veřejných rozpočtů České republiky, je od nich podle zákona naopak striktně oddělena a podle zákona hradí náklady na svoji činnost ze svých vlastních výnosů. ČNB tedy není placena z daní a její náklady tudíž nejsou náklady daňových poplatníků), jenže zároveň má závazky vůči státu a ostatním veřejným institucím (tak se přímo jmenuje její položka v rozvaze), podrobněji viz níže.

K parlamentním volbám 2017 - do očí bijící skutečnosti

Nikomu není podezřelé, že ČNB zrušila oslabování koruny cca půl roku před parlamentními volbami?

Pokud ČNB začala prodávat zahraniční měny, tak se jí hromadí hotovost v Kč a neví co s penězi, takže místo toho, aby prostě ty peníze zase kvantitativně zrušila je chce pustit do oběhu tím způsobem, že je pošle státu (sníží závazky vůči státu a veřejným institucím) a stát tedy může slíbit navýšení platů státním zaměstnancům. Vládnoucí garnitura si tedy státní zaměstnance koupí a doufá, že i díky tomuto kroku vyhraje parlamentní volby v roce 2017.

ČSSD

Viděl jsem na plakátech ČSSD, že chce zvýšit mzdy, ale to by znamenalo, že musí zase zvýšit minimální mzdu, aby se celkově zvýšily mzdy. Ti co znají rozdíl mezi platem a mzdou vědí, že přímo může leda tak zvýšit platy. Když zvýší platy, tak se pak zvýší útraty státních zaměstnanců a bude z toho mít prospěch také soukromý sektor, ale místo mezd se jen zvýší zisky soukromých společností a tedy příjmy majitelů těchto společností. Jak chce ČSSD zvýšit mzdy (krom minimálních) ve společnostech, které jsou v soukromých rukou a ještě ke všemu pod zahraničním kapitálem? Jak majitele donutí zvýšovat mzdy (opět krom té minimální, kde to udělá zákonem)? Že lidé budou vyhrožovat, že půjdou za lepším? Management společností si zajistí pracovníky ze zahraničí, kteří jsou ochotni pracovat za nízkou mzdu.

Kdyby vládnoucí ČSSD radši rovnou řekla, přidáme státním zaměstnancům a chceme být další 4 roky u vesla, abychom mohli pokračovat v započaté práci, tak by mi to přišlo férovější.

Vyšší mzdy bych volil, ale zároveň bych také rád volil nižší platy; respektive aby statisticky v národním hospodářství ČR byla průměrná mzda vždy vyšší než průměrný plat a současně aby medián mezd byl vyšší než medián platů. Politici by museli pomocí zákonů snižovat platy tak, aby byly vždy nižší než mzdy a zároveň by to chtělo stále držet určitý předem daný poměr počtu státních zaměstnanů k počtu zaměstnanců v soukromém sektoru.

ODS

Stále o sobě tvrdí, že je pravicová strana, ale proč si do svého čela zvolila P. Fialu, který je svými příjmy celý život napojen na veřejné peníze (co on má společného s pravicovým myšlením, je to teoretik, který byl celý život placen z veřejných peněz!).

Každý snad chápe, co tady ODS v ČR napáchala v 90. letech za ekonomická zvěrstva a pak co předvedli lidé jako Nečas, Řebíček, ...

TOP 09

Zavzpomínám si na Topolánka, Dalíka, Pandury, údajné padáky Kalouska,...

Ano

Že se politici ani neobtěžují alespoň jednou ročně přečíst nový daňový řád jen ukazuje na jejich hloupost - a pak se diví věcem, jako jsou korunové dluhopisy.

Babišovi se nedá upřít, že na rozdíl od jiných něco dělá. Otázka však zní, kdy by se pod jeho vedením z ČR stal Babišistán, Agrofertiti - a už to nabývá rozměrů, že je to více než vtip kolující po internetu.

...

Myslím si, že pokud se strany (vlády) u moci mění každé 4 roky (mnohdy častěji), tak toho za 4 roky moc nestihnou udělat a nová vláda započaté věci zruší a začne dělat ty svoje.

Bylo by vhodné, aby vládnoucí strana u moci vydržela vždy min. dvě volební období, za tu dobu se dá něco pro občany udělat a ne jen si nakrást pro sebe.

 

Závěr

Pokud ČNB kvantitativně nezruší kvantitativně uvolněné peníze v letech 2013 - 2016, tak nás všechny poškodila - pustí-li tyto peníze do oběhu, tak vyskočí inflace. Jelikož se plánuje přidat státním zaměstnancům, tak je jasné, kde se peníze vezmou (ČNB bude splácet závazky vůči státu a ostatním veřejným institucím).

ČNB, u množství bankovek a mincí v oběhu a pohledávek vůči zahraničí včetně cenných papírů byl nejvyšší procentuální nárůst v roce 2016 - a to ať již více kvůli kvantitativnímu uvolňování ECB a reakce ČNB na to (kvantitativní uvolňování a nákup Eur), nebo více kvůli parlamentním volbám v ČR.

Si tak říkám, na to vše asi už myslel Miloš Zeman při jmenování svých lidí do ČNB - a tedy jemu loajální lidé ovládli ČNB. Na začátku roku 2017 Miloš Zeman uvedl, že očekává ukončení intervencí v polovině roku 2017.

Nově vytvořené peníze se nyní hodí na navýšení platů státních zaměstnanců, kteří se pak jistě přikloní k volbě ČSSD.

Na to jak pomoci své bývalé straně ČSSD (SPO Zemanovci mají marginální význam – a lidi jako je Mynáře nemusí asi nikdo z běžných občanů) v následujících volbách myslel Zeman zřejmě ještě dříve, než jmenoval Rusnoka guvernérem ČNB. Za tyto tahy zaslouží prezident Miloš Zeman poklonu – a to od přátel i nepřátel, pokud jim to vše došlo. Miloš Zeman uvažuje komplexně a situace řeší komplexně a s nadhledem - a ani se nedivím, že nesnáší novináře, protože oni jeho komplexivitu myšlení a řešení nejsou schopni chápat a navíc jim chybý znalosti.

Je přínosné, aby vládnoucí strana byla u moci vždy min. 8 let, aby stihli něco prosadit...

Asi by bylo vhodnější pouštět peníze do oběhu způsobem, že by to ČNB rozpustila mezi všechny občany ČR - a tedy každý občan ČR by dostal šek s částkou od ČNB.

 

Pozn. Makroekonomii jsem bohužel studoval jen okrajově, tak se nechám rád od fundovaných lidí poučit. Je-li něco chybně, tak mě upozorněte a já to opravím, doplním...

 

 

* Výroční zprávy ČNB: https://www.cnb.cz/cs/o_cnb/hospodareni/vyrocni_zpravy/index.html

** Vývoj Lombardní sazby: https://www.cnb.cz/cs/faq/jak_se_vyvijela_lombardni_sazba_cnb.html

Autor: Petr Dostál | úterý 10.10.2017 6:51 | karma článku: 9,00 | přečteno: 510x
  • Další články autora

Petr Dostál

Běžný nákup v Polsku – konkrétní ceny 23. 11. 2022

Exkurz do cen v Polsku – nákup 23. 11. 2022 v jednom příhraničním městě v Polsku, Lidl, Biedronka, tržnice

29.11.2022 v 14:10 | Karma: 29,13 | Přečteno: 1524x | Diskuse| Ekonomika

Petr Dostál

Jak odlehčit lidem s výší plateb za elektřinu. Byl by přídělový systém řešení?

Chce skutečně vláda ulevit lidem s výší plateb za elektřinu? Jak pomoci lidem dodávkou elektřiny od ČEZu – přídělový systém na část elektřiny zdarma.

7.6.2022 v 12:00 | Karma: 9,93 | Přečteno: 433x | Diskuse| Ekonomika

Petr Dostál

Plošné testování versus ošetřovné - ekonomický pohled pro ČR

Plošné testování antigenními testy v ČR – náklady. Ošetřovné za měsíc v ČR - náklady. Z nepřesných čísel a odhadů výpočet toho, co se v ČR vyplatí realizovat.

6.11.2020 v 11:32 | Karma: 11,21 | Přečteno: 661x | Diskuse| Ekonomika

Petr Dostál

1) Proč odvolat současné vedení ČEZu; 2) Lidé z ODS a TOP 09 nemají být zaměst. v. s

1) Odvolá Ministerstvo financí ČR současné manažery ČEZu, kteří nemají důvěru ve společnost kterou řídí? 2) Lidé z pravicových stran ODS a TOP 09 nemají být zaměstnanci veřejného sektoru, tedy být placeni z veřejných peněz.

10.7.2019 v 8:00 | Karma: 21,24 | Přečteno: 994x | Diskuse| Ekonomika

Petr Dostál

Miloš Zeman a ekonomická diplomacie

Proč směřovat na východ - Čína, Rusko. Obsadit západní trhy? Miloš Zeman možná moc pil... dělal ostudu, ale v mnohém má pravdu.

26.12.2017 v 11:31 | Karma: 26,54 | Přečteno: 904x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 984x
Běžný občan, s mnohým nespokojený. Laskavě o nelaskavých tématech. Zajímají mě postřehy ze života, ekonomika, politika, cestování.

Seznam rubrik