Diskuse

Hypotéky

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Jistěže komerčním bankám jde o zisk. Také zaměstnávají dost lidí, kteří by ve chvíli, kdy banka nebude vydělávat, přijdou o práci. Tenhle dopad by Váš nápad řešil jak? Protože když by mohla ČNB řešit hypotéky, jak k tomu přijdou všichni, co mají neúčelový úvěr? Proč by je nemohli mít levné taky?

Pak bychom mohli zrušit obchody. Taky si dávají na zboží zbytečnou marži. Proč bychom neměli mít právo na levný chleba a mléko? A taky bychom mohli rovnou zakázat vybírat nájemné...

Mám pocit, že tohle tu už jednou bylo a dopadlo to špatně.

1 0
možnosti

Co vidíte špatného na tom, že by lidé mohli bydlet ve svém a mít co nejvíce finančně dostupné vlastní bydlení. Zodpovědní lidé se zdráhají, na rozdíl od jistého etnika, pořizovat děti.

Na rozdíl od Vás si myslím, že že DPH na základní potraviny (chleba, mléko a pár dalších) by mělo být nulové. Co získáte z lidí, kteří si zvyknou na stravu jeden krabicák za dvacku denně a žijí pod mostem - to je pak jenom přítěž systému, ne přínos.

Jistou hranici třeba najít, ale např. za socialismu lidé na bydlení dosáhly za daleko méně průměrných mezd než dnes, jestli to nebude tím, že máme úředníků více, než jsme měli před rokem 1989 i se Slovenskem.

0 0
možnosti
Foto

Centrální banka není komerční bankou.

Celý systém bankovnictví ničím nekrytých peněz je zvenčí těžko pochopitelný.

Tak proto nemůže centrální banka poskytovat hypotéky.

0 0
možnosti

Komerční bance jde o zisk, centrální ne - samozřejmě by se musela upravit legislativa, co centrální banka může, ale v konečném důsledku by po splacení hypotéky občanem po započítání inflace by byla u každé konkrétní hypotéky na nule (ne zisk, ne ztráta). Jednoduché řešení, kde by byly odstraněny komerční banky, které si na tom přiráží marži.

0 0
možnosti
  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 984x
Běžný občan, s mnohým nespokojený. Laskavě o nelaskavých tématech. Zajímají mě postřehy ze života, ekonomika, politika, cestování.

Seznam rubrik