Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RH

Takže:

1. Občan nutně nevolí tam, co pracuje i žije. V Praze je polovina zaměstnanců mimopražských.

2. Téměř žádný pravičák nepopírá nutnost existence úřadů. Jde o množství úředníků a jejich moc a možnost zasahovat lidem do života.

3. Poslední volby přinesly pravicovým stranám v Praze 30 %.

4. Celá struktura státní správy je úzce propojena, stálo by to velké prostředky na neustálou dopravu.

5. Praktické hledisko - Populace Prahy a okolí je nejhustěji zalidněno a dobře propojeno se zbytkem republiky. Tedy úřad na území Prahy je nejlépe dostupný největšímu množství lidí.

6. Celkově je to hloupost, která je zřejmě důsledkem předsudků autora vůči Praze a problém s politickou orientací jejích obyvatel.

1 0
možnosti
RH

A další věcí je skutečnost, že průměrný pražský zaměstnanec přispívá na chod administrativy víc než průměrný obyvatel zbytku země. ;-)

1 0
možnosti

J52a21n 37Č11e70k39a62l

8. 9. 2016 14:11

Zajímalo by mne, co hulíte...

3 0
možnosti
PD

V Praze mají centrální úřady a pro zbytek republiky je to ekonomicky dojezdně nevýhodné. A pokud Praha volí pravicově, tak si logicky říká o to, že žádné centrální úřady nechce.

0 0
možnosti
Foto

Technický nesmysl - musel byste v daném místě pracně vybudovat infrastrukturu, včetně bezpečnostního zajištění budov.

Ekonomický nesmysl - viz předchozí bod.

Geografický nesmysl - Kdyby vzdálenost na centrální úřad měla být v průměru na občana co nejmenší, nemůžete to dát do geografického středu státu, protože neberete v úvahu hustotu zalidnění. V tomto směru by největší váhu měla opět Praha a Středočeský kraj (znatelně by to posouvaly Brno, Ostrava, ale i "dvojměstí" Pardubice, Hradec Králové) - můj odhad je, že by to při tomto propočtu vyšlo někam do Kostelce nad Černými Lesy.

0 0
možnosti
PD

To je pravda, vzdálenost na centrální úřad měla být v průměru na občana co nejmenší - tak to by mě zajímalo, kam přesně by to vycházelo (tam by mohl být např. český statistický úřad); tohle asi matematicky nikdo neřešil. Možná by stálo za úvahu uvažovat o nejmenší časové náročnosti hromadnou dopravou.

Také by se dalo brát v úvahu, kde se lidé čím živí - aby všem lidem živícím se např. zemědělstvím bylo v průměru ministerstvo nejblíže; aby všem lidem živícím se v průmyslu bylo nejblíže Ministerstvo průmyslu a obchodu... - ale jak do toho zahrnout např. proměnlivost průmyslu v čase...

Nemyslím si, že by bylo náročné postavit několik střežených paneláků. Možná levnější, než v Praze přistavovat dálnice, silnice.

Ekonomický nesmyl nevím - záleží na tom, co se co do toho zahrne, jestli aby cesta lidí na centrální úřad vyšla co nejlevněji...

0 0
možnosti
Foto

J25a20k11u18b 81R10o97t23h

8. 9. 2016 13:25

Sice je váš nápad z kategorie Blbé, ale... Klidně ať ty úřady přestěhují, klidně ať ty tisíce ůředníků jdou. Ti totiž tu pravici opravdu nevolí. Ti ne. ;-D

2 0
možnosti
PD

Kdo v Praze pravici volí? Vezměte počet obyvatel Prahy a odečtěte všechny, kteří jsou placeni z veřejných peněz. Učitelé na nesoukromých MŠ, ZŠ, SŠ, VŠ jsou placeni z veřejných peněz, úředníci jsou placeni z veřejných peněz. Herci v nesoukromých v divadlech jsou dotování většinou min. ze 60% z veřejných peněz, potažmo veškerá kultura je dotována...

To by mě docela zajímalo, kolik lidí v Praze je nenapojeno svými příjmy na veřejné peníze (tedy levicový příjem; je však otázka co vše do toho zahrnout, je např. notář, který je na volném trhu, ale min. částku za kterou dělá ten který úkon má daný zákonem...) a kolik je soukromníků (fyzických či právnických osob, společností) nabízejících služby a produkty, které kupují dobrovolně ostatní lidé, společnosti.

0 0
možnosti
  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 984x
Běžný občan, s mnohým nespokojený. Laskavě o nelaskavých tématech. Zajímají mě postřehy ze života, ekonomika, politika, cestování.

Seznam rubrik