Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MK

Jestli dobře rozumím, tak vy chcete aby ČEZ asi 13% své produkce rozdal zdarma. Pak byste ovšem také měl říci, jak státu nahradíte ušlý zisk.

Stát jako majoritní vlastník má i podíl na zisku ČEZu a celý tento podíl končí jako příjem státního rozpočtu. Jsou z něj pak financovány důchody, zdravotnictví, infrastruktura aj. Jak byste toto financování tedy zajistil? Když někomu něco dáte, někde jinde to bude chybět.

0 0
možnosti
Foto

Ale když to sčítnete, tak nula od nuly pojde. Každé bezdůvodné zvedání ceny je právě původcem inflace.

0 0
možnosti
Foto

Elektřina je třikrát dražší, než byla před rokem, a také stojí o polovinu víc než začátkem léta. Zároveň se cenový růst nemá k tomu, aby se zastavil. Znamená to, že napříště budeme za kilowatthodinu platit namísto současných čtyř až pěti korun částku na úrovni deseti nebo patnácti korun? Stručná odpověď zní, že nic takového nehrozí, přesto je situace vážná.Zmíněný trojnásobek se týká silové elektřiny, která činí pouze 40 procent konečné ceny pro spotřebitele, zbytek je za dodávku a další služby. Také můžeme očekávat, že se situace uklidní a cena na burzách o něco sníží. Vyhlídka, že budeme příští rok platit za elektřinu o polovinu víc, je ovšem sama o sobě nepříjemná. Zvlášť když ještě zdražuje plyn. Růst cen spustila zdánlivě nedůležitá okolnost, že v srpnu nad Severním mořem málo foukalo. To by nevadilo, kdyby větrné elektrárny nedodávaly Německu skoro čtvrtinu proudu. Bylo tedy třeba hledat náhradu u plynových a uhelných elektráren. Ovšem ceny plynu šly nahoru z politických důvodů. Rusové zdržují své dodávky zřejmě z toho důvodu, abychom my, Evropané, viděli, jak jsme závislí na rozlehlé Putinově říši. Zároveň prochází rekonstrukcí těžební systém v Norsku a zásilky kapalného plynu ze Spojených států všechno nezachrání. Navíc je drahá elektřina z uhlí. Vinou spekulací zdražily na trojnásobek povolenky, které uhelné elektrárny platí za výrobu každé megawatthodiny. To už je dost důvodů k tomu, abychom za elektřinu platili nejvíc v historii. Na pokles dodávek z větrných elektráren a plynových polí Ruska nebyl nikdo připraven, státy dokonce svou protiuhelnou politikou problém prohloubily

Pramen : Petr Holub

0 0
možnosti
PD

"Zmíněný trojnásobek se týká silové elektřiny, která činí pouze 40 procent konečné ceny pro spotřebitele." To už dávno neplatí, silová část elektřiny v současnosti tvoří cca 80 % celkové ceny; současné ceníky ČEZu (E.ON má o maličko nižčí ceny než ČEZ): obchodní silová část cen elektřiny cca 8 Kč/kWh a distribuční část cca 2 Kč/kWh + fixní měsíční polatek za jistič, který je najednou v nových cenících, oproti cenám pře rokem, zhruba dvojnásobný.

0 0
možnosti
LC

Bych šel dál. Přídělový systém na plyn, uhlí, vodu a PH. I lístkový systém na potraviny se osvědčil. A bude po problémech. :)

1 0
možnosti
MS

Zbytečně dlouhý text se špatným socialistickým nápadem. Stačí zavést obyčejné předkupní právo českého občana na energii vyrobenou v ČR na pražské burze a co se neprodá, nechť si dodavatel vyveze na burzu Lipska.

2 0
možnosti
PD

K tomu nám tvrdí politici, že to nelze, že se ČEZ veškerou svou el. energii musí nejdříve obchodovat v zahraničí na komoditní burze v Lipsku, že v tom platí uzavřené smlouvy v Evropské unii, že by šlo o porušení toho a onoho, ale když část své vyrobené elektřiny dá k dispozici všem svým akcionářům zdarma, tak tím nic neporuší. Jak to píšete Vy, na burze v Praze, tak tím poškodí minoritní akcionáře snížením výnosů z ČEZu pro akcionáře, pokud cena za elektřinu v Praze by byla nižší než cena v Lipsku, tak tu pak jistě budou žaloby od minoritních zahraničních akcionářů. Mně by se také líbilo, kdyby občané ČR a soukromý sektor působnící v ČR mohli nakoupit elektrickou energii od ČEZu na burze v Praze za mnohem nižší cenu, než je cena el. energie na burze v Lipsku a jen to co se neprodá v Praze se může vyvést do zahraničí, ale bohužel...

0 0
možnosti
JM

Proč do toho pletete věk?

Ba naopak. Děti jsou podstatně více energetickz naročnější než dospělí. Musíte jím více prát, častěji se koupou atd. Člověk do 18 nepotřebuje energii?

0 0
možnosti
PD

Protože do 18 let nemají způsobilost k právním úkonům, na ně musí být vyšší odečitatelné položky z daní a případně vyšší přídavky na ně (na dítě).

0 0
možnosti
  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 984x
Běžný občan, s mnohým nespokojený. Laskavě o nelaskavých tématech. Zajímají mě postřehy ze života, ekonomika, politika, cestování.

Seznam rubrik